Tıbbi literatürde immün sistem olarak bilinen bağışıklık sistemi, vücudun savunma sistemi olup, vücudu mikroplardan, enfeksiyonlardan hatta kanser hücrelerinden bile koruyan ve hastalıkları önleyen doku ve hücrelerden oluşan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Bebeklerde bağışıklık sistemi hakkında bilinmesi gerekenlere hakim olan anneler, bebeklerini mikrop ve hastalıklar gibi dış etkilere karşı daha başarılı bir şekilde koruyabilirler.
Vücuda mikropların ve zararlı bakterilerin girmesini engelleyen doğal savunma sistemine, doğal bağışıklık adı verilmektedir. Bu yapılar, deri başta olmak üzere mide asidi, mukus, öksürme refleksi, gözyaşı ve terden meydana gelmektedir. Herhangi bir şekilde vücut sağlığını tehdit eden bir saldırı mevcut olduğunda, bu yapılar tehlikenin vücuda girmesini engellemekte ve bağışıklık sistemini korumaktadır.
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Gelişimi Nasıl Olur?
Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişimi, bebeğin doğumundan önce henüz gebelik dönemindeyken başlamaktadır. Anne karnındaki bebek, annenin vücudundan gelen antikorlar sayesinde sağlığını korumaktadır. Dolayısıyla annenin bugüne kadar geliştirmiş olduğu bağışıklık sistemi ile hem kendi sağlığını hem de bebeğini hastalık ve benzeri risklere karşı korumuş olmaktadır. Fakat anne kendi vücudunda herhangi bir şekilde mikrop kapması durumunda, bebek de aynı virüsten etkilenme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden hamilelik döneminde de sağlığı koruyama özen göstermek gerekmektedir.
Bebeğin ilk ağız sütü olarak bilinen ve doğumdan sonraki ilk saatlerde gelen akışkan süte, kolostrum sütü denilmektedir. Bu süt antikor, vitamin ve mineral bakımından zengin ve besleyici bir özelliğe sahiptir. Bebeğin kolostrum sütünü içtiği ilk andan itibaren mide ve bağırsaklarında meydana gelebilecek hastalık risklerine karşı ilk koruma sağlanmakta ve böylelikle de bağışıklık sisteminin gelişimi başlatılmaktadır.
Anne Florasının Bebeğin Bağışıklığında Önemi
Anne florasının bebeğin bağışıklık sistemindeki önemi oldukça fazladır. Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler, doğum kanalından geçerken annenin bağırsak florasını da ağız yoluyla alırlar. Bağırsak florasında bebeğin bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmek için gerekli olan faydalı bakteriler bulunmaktadır. Dolayısıyla bebekler bu florayı aldıkları andan itibaren bağışıklık için dünyaya bir koruma kalkanı ile gelmektedirler. Bu faydalı bakteriler bebeklerin ileriki yaşlarında enfeksiyonlara, obeziteye ve kansere yakalanma risklerini de ciddi oranda azaltmaktadır. Sezaryen ile doğan bebeklerde ise flora geçişi olmaz ve bebek doğduktan sonra müdahaleler ile bağışıklık sistemi gelişmeye başlamaktadır.
Anne Sütünün Bebeğin Bağışıklığında Önemi
Anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemindeki önemi, fiziksel koşullarla birlikte bebeğin geçirdiği enfeksiyonların ardından bağışıklık sisteminin gelişmesinde çok etkili olmaktadır. Anne sütü ayrıca bebeğin ilk gelişim evresinde ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yanı sıra protein, karbonhidrat ve yağ bakımından zengin bir besindir. Bebeklerde bağışıklık sistemi gelişimi için ilk 6 ay boyunca anne sütünün mutlaka verilmesi gerekmektedir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.